Η Ευρώπη στον παγκόσμιο ιστό

0

Το δίκτυο ευρωπαϊκών ραδιοφωνικών σταθμών EURANET δρομολογεί τη νέα διαδικτυακή, πολυγλωσσική και διαλογική του πλατφόρμα: «κοινότητα στο διαδίκτυο».

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για θέματα θεσμικών σχέσεων και επικοινωνιακής στρατηγικής, Μαργκότ Βάλστρομ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κοινοπραξία για την επόμενη πενταετία.

Το EURANET είναι μια κοινοπραξία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με γνώμονα τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό της συντακτικής ελευθερίας, την οποία εγγυάται ένας συντακτικός χάρτης.
Το δίκτυο συγκροτήθηκε από διάφορους ευρωπαϊκούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως η Deutsche Welle, η Radio France Internationale, η Radio Netherlands, η Polskie Radio, η Punto Radio και η RTBF, και έχει σκοπό να μειώσει το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της.
Από τον Απρίλιο του 2008, 16 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 8 συμβεβλημένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί από 15 χώρες της ΕΕ παράγουν από κοινού και μεταδίδουν καθημερινά εκπομπές για την ευρωπαϊκή επικαιρότητα σε δέκα γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, ισπανικά, ελληνικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά και ρουμανικά). Σταδιακά αναμένεται να καλυφθούν και οι 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.
Το δίκτυο EURANET παρακολουθείται σε εβδομαδιαία βάση από 19 εκατομμύρια ακροατές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 30 εκατομμύρια στις τρίτες χώρες.
Στο δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα είδη ραδιοφωνικών σταθμών (εθνικοί, περιφερειακοί, τοπικοί, δημόσιοι ή ιδιωτικοί), με την προϋπόθεση ότι τηρούν τους κανόνες που ορίζει η κοινοπραξία.
Ο διαλογικός χαρακτήρας αυτών των καθημερινών προγραμμάτων, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 30 και 60 λεπτών, θα ενισχυθεί στο εξής με τη δρομολόγηση της κοινής διαδικτυακής πύλης, στη διεύθυνση http://www.euranet.eu.
Αυτή η διαδικτυακή πύλη, που θα λειτουργεί σε όλες τις γλώσσες μετάδοσης των προγραμμάτων, φιλοδοξεί να διευρύνει, μαζί με τους πολίτες της Ευρώπης, το διαλογικό χαρακτήρα των προγραμμάτων, να εμπλουτίσει τις αντιλήψεις, τις συζητήσεις και τις απόψεις για τα ευρωπαϊκά θέματα και να τους ρίξει περισσότερο φως με τη συμβολή όλων.
Οι απόψεις των εταίρων της κοινοπραξίας και των ακροατών τους θα είναι το συμπλήρωμα και η επέκταση των ζωντανών και τεκμηριωμένων προγραμμάτων για τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που προτείνει το δίκτυο.