Η Γαλλία προωθεί το Ευρωσύνταγμα μέσω του διαδικτύου

0

Λίγες εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στη Γαλλία για την επικύρωση της Ευρωπαϊκή Συνταγματικής Συνθήκης, τα δύο τρίτα του πληθυσμού δηλώνουν άγνοια για το περιεχόμενο της Συνθήκης. Για το λόγο αυτό η γαλλική κυβέρνηση ενέταξε στην εκστρατεία για την προώθηση του Ευρωσυντάγματος το διαδίκτυο, πέρα από τα παραδοσιακά διαφημιστικά φυλλάδια.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη γαλλική ιστοσελίδα για το Ευρωσύνταγμα που στηρίζεται από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέθηκε σε λειτουργία μία μηχανή αναζήτησης της αμερικανικής εταιρίας Vivisimo, με σκοπό να γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό τα 448 άρθρα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Λόγω της δυσκολίας που παρουσιάζει το μακροσκελές κείμενο της Συνθήκης, με τα επιμέρους κεφάλαια και τις νομικές έννοιες, με το λογισμικό πρόγραμμα της Vivisimo μπορεί ο κάθε χρήστης να ενοποιήσει τα διαφορετικά κεφάλαια και άρθρα ανάλογα με το περιεχόμενό τους και να τα συγκρίνει νοηματικά με εκατοντάδες άλλα κείμενα που έχει στη διάθεσή του. Σημειώνεται ότι η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιαστεί στο διαδίκτυο το πόρισμα της Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η γαλλική ιστοσελίδα δέχεται καθημερινά 25.000 επισκέψεις, ενώ τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Σχόλια