Η γαλλική Δικαιοσύνη ανάβει πράσινο στις απολύσεις λόγω σχολίων στο Facebook

0

Νόμιμες κρίθηκαν από γαλλικό εργατικό δικαστήριο οι απολύσεις δύο εργαζομένων που είχαν προβεί σε αρνητικά σχόλια για τις εταιρείες στις οποίες απασχολούνταν, στο προφίλ τους στο Facebook.
Το δικαστήριο βάσισε την απόφασή του στην εκτίμηση ότι οι ανταλλαγές µηνυµάτων µεταξύ των δύο υπαλλήλων στον «τοίχο» τους στο Facebook δεν έχουν χαρακτήρα ιδιωτικής αλληλογραφίας. Είναι η πρώτη φορά στα γαλλικά δικαστικά χρονικά που νομιμοποιείται η απόλυση εργαζομένου για τη δραστηριότητά του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η επίμαχη απόφαση του δικαστηρίου της Μπουλόν Μπιγιανκούρ έχει πυροδοτήσει μια έντονη δημόσια συζήτηση αναφορικά με τον ιδιωτικό ή μη χαρακτήρα των ιστοσελίδων του είδους.
Στην υπό κρίση υπόθεση, εργαζόμενος της εταιρείας μηχανικής της πληροφορικής Alten, τον ∆εκέµβριο του 2008, αναφέρθηκε με ειρωνικά σχόλια στον διευθυντή του στη σελίδα του στο facebook, κρίνοντας ότι ο τελευταίος τον περιφρονούσε. Αμέσως, δύο συνάδελφοί του έσπευσαν να συμπληρώσουν ότι “απολαμβάνουν” της ίδιας συμπεριφοράς και πρόσθεσαν ότι προτίθενται να κάνουν τη ζωή δύσκολη σε ακόμη μία προϊσταμένη τους, που δεν κατονομάζεται.
Η εταιρεία ειδοποιήθηκε για τα περιστατικά στον ιστότοπο και προέβη σε δύο απολύσεις με την αιτιολογία ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι κακολόγησαν την επιχείρηση” και “εξώθησαν σε ανταρσία κατά της ιεραρχίας”. Αναφορικά με τον ιδιωτικό ή μη χαρακτήρα αυτών των μηνυμάτων, το δικαστήριο έκρινε ότι εφόσον πρόσβαση στα σχόλια είχαν και φίλοι των φίλων τους, η εν λόγω “αλληλογραφία” υπερέβαινε τη σφαίρα του ιδιωτικού.
Από την πλευρά τους οι απολυμένοι ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να ασκήσουν έφεση κατά της αποφάσεως.

Σχόλια