Η γερουσία των ΗΠΑ δίνει ασυλία στους ομίλους Τηλεπικοινωνιών

0

Υπέρ της δικαστικής ασυλίας των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα παρακολούθησης Αμερικανών πολιτών τάχθηκε η γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το σύνολο των νέων κανόνων, οι οποίοι καθορίζουν πώς θα μπορούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των Αμερικανών πολιτών.

Τα νέα μέτρα θα παρέχουν ασυλία σε εταιρείες που έδωσαν σε κυβερνητικές υπηρεσίες αρχεία τηλεφωνικών αριθμών και πρόσβασης στο διαδίκτυο Αμερικανών πολιτών χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει δικαστική εντολή.

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι μηνύσεις κατά εταιριών θα διακινδυνεύσουν την αποκάλυψη απορρήτων πληροφοριών ανεξαρτήτως προέλευσης και μεθόδων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία πέρυσι ενέκρινε τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου, έχει ταχθεί κατά της χορήγησης ασυλίας στις εταιρείες.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί περίπου 40 αγωγές κατά τηλεπικοινωνιακών ομίλων από Αμερικανούς πολίτες οι οποίοι κατηγορούν τις εταιρείες για παραβίαση των ατομικών τους ελευθεριών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απειλήσει με την άσκηση βέτο κατά οποιουδήποτε νομοσχεδίου δε θα καθιερώνει την προστασία των εταιρειών, οι οποίες βοήθησαν την κυβέρνηση στην εκστρατεία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σχόλια