Η Google θα κλητεύσει την Yahoo και την Microsoft στην υπόθεση της ψηφιοποίησης βιβλίων

0

Η Google, προτίθεται να κλητεύσει στο Δικαστήριο την Yahoo και την Microsoft, δύο από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της, προκειμένου να καταθέσουν πληροφορίες για την δική τους πρακτική ψηφιοποίησης βιβλίων, στην δικαστική υπόθεση που έχει κινήσει σε βάρος της η αμερικάνικη Ένωση Εκδοτών.

Η Google που έχει αναλάβει την διεξαγωγή του προγράμματος ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών τεσσάρων αμερικανικών πανεπιστημίων, προωθεί το σχέδιο που ονομάζεται Google Book Search, κατά το οποίο η πνευματική εργασία αντιγράφεται αυτόματα, εκτός αν ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων επιθυμεί να εμποδίσει την αντιγραφή του έργου του.

Η βιομηχανία εκδόσεων βιβλίων από την πλευρά της, υποστηρίζει ένα ανεξάρτητο σχέδιο που ονομάζεται Open Content Alliance (OCA), στα πλαίσια του οποίου ζητείται ειδική άδεια για την αντιγραφή της πνευματικής εργασίας πριν από την ψηφιοποίηση της.

Σκοπός του OCA είναι να εξασφαλίσει ότι το περιεχόμενο θα διατίθεται δωρεάν και ότι οι εργασίες που ανήκουν στο δημόσιο τομέα, θα παραμείνουν στο δημόσιο τομέα μετά την ψηφιοποίηση.

Στο πρόγραμμα OCA λαμβάνουν μέρος οι Yahoo και Microsoft, ενώ οι πληροφορίες που ζητά η Google αφορούν το κόστος του σχεδίου, τις λίστες βιβλίων και τις εκτιμήσεις των πωλήσεων.

Σχόλια