Η Google ανακοινώνει νέο τρόπο παράκαμψης της κινεζικής λογοκρισίας

0

Αλλαγής πορείας πλεύσης ανακοίνωσε η Google στη συνεχιζόμενη διαμάχη της με το Πεκίνο, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και των κανόνων λογοκρισίας που επιβάλλει η χώρα στο διαδίκτυο.
Μέχρι πρότινος, η εταιρία προωθούσε τους χρήστες από κινεζικού εδάφους στην ιστοσελίδα της του Χόνγκ Κόνγκ, πρακτική που δε θα συνεχιστεί, λόγω και της προειδοποίησης εκ μέρους των κινεζικών αρχών που απειλούν με αφαίρεση αδείας λειτουργίας της Google στη χώρα.
Το νέο σχέδιο του αμερικανικού διαδικτυακού κολοσσού προβλέπει την προώθηση των κινέζων χρηστών σε μία μεταβατική σελίδα, από την οποία, με ένα κλικ, θα παραπέμπονται στην ιστοσελίδα του Χονγκ Κονγκ. Με αυτήν την αλλαγή, η Google ανακοίνωσε ότι ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει τη συνέχιση λειτουργίας της στην κινεζική αγορά, παρακάμπτοντας τους κανόνες λογοκρισίας του Πεκίνου. Η σχετική νομοθεσία στην Κίνα προβλέπει ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να χρησιμοποιούν servers εγκατεστημένους στο έδαφός της. Αμφίβολο παραμένει, πάντως, το αν το νέο σχέδιο της Google θα γίνει αποδεκτό ή ανεκτό από τις αρμόδιες αρχές της χώρας.
Οι ισορροπίες στη σχέση των δύο μερών είναι λεπτές, ενώ η αλλαγή μεθοδολογίας της Google ανακοινώθηκε μόλις μία ημέρα πριν τη λήξη της άδειας λειτουργίας της ως ICP στην Κίνα.

Σχόλια