Η Google αντιμέτωπη με πρόστιμο 18 εκ. δολαρίων στην Ολλανδία

0

Η ολλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωσε ότι μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο στην Google που θα φτάνει έως και το ποσό των 18,6 εκατομμυρίων δολαρίων, αν η εταιρεία δεν σταματήσει να παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των χρηστών του διαδικτύου στη χώρα.

Η Αρχή κατηγόρησε τον τεχνολογικό κολοσσό ότι παραβιάζει την εθνική νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, χρησιμοποιώντας προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, όπως το ιστορικό περιήγησης και τη θέση των δεδομένων τους, προκειμένου να τους προβάλλει στη συνέχεια στοχευμένες διαφημίσεις. Η ρυθμιστική αρχή, μάλιστα, έδωσε στην Google προθεσμία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα δεδομένα που συλλέγει από μεμονωμένους χρήστες του διαδικτύου.

Άλλωστε, ο τρόπος με τον οποίο η Google διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών στο πλαίσιο των νέων κατευθυντήριων γραμμών περί ιδιωτικής ζωής, που εισήγαγε η εταιρεία το 2012, ερευνάται ως προς την νομιμότητά του από τις αρμόδιες αρχές άλλων πέντε ευρωπαϊκών κρατών:  της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας,της Ιταλίας και της Ισπανίας.  

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η εταιρεία μπορεί να συνδυάζει στοιχεία από τα ερωτήματα σε μηχανές αναζήτησης, από την ηλεκτρονική αλληλογραφία, από  διαδικτυακούς τόπους τρίτων μέσω των “cookies” και από τα δεδομένα θέσης για να προσαρμόσει τις διαφημίσεις στο προφίλ κάθε χρήστη, χωρίς όμως πρώτα να τον έχει ενημερώσει επαρκώς και χωρίς να έχει ζητήσει τη συναίνεσή του για αυτή την επεξεργασία των δεδομένων του.

Σχόλια