Η IBM «δωρίζει» 500 πατέντες για την ώθηση της εφευρετικότητας

0

Η αμερικανική εταιρία πληροφορικών συστημάτων IBM ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επιτρέψει την ελεύθερη χρήση 500 ευρεσιτεχνιών της από δημιουργούς προγραμμάτων λογισμικού, αλλάζοντας έτσι τη στρατηγική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα οι τεχνολογικές εταιρίες όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της εταιρίας, σκοπός της κίνησης αυτής είναι να ενθαρρύνει και άλλες εταιρίες να «ξεκλειδώσουν» τις πατέντες τους, ώστε να δοθεί μία ώθηση στην καινοτομία και την εφευρετικότητα στον τομέα της τεχνολογίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία ευρεσιτεχνιών και σημάτων, η IBM βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες για το περασμένο έτος με 3.248 πατέντες. Μεταξύ των 500 ευρεσιτεχνιών που θα ανοίξουν είναι αυτές που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διαχείριση πληροφοριών, την επεξεργασία εικόνας κ.α.

Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι η κίνηση της IBM αποτελεί τον προπομπό για την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά τις ευρεσιτεχνίες, ώστε να μην είναι τόσο περιοριστική, όσο τώρα.

Σχόλια