Η Καλιφόρνια νομοθετεί κατά της κλοπής προσωπικών δεδομένων

0

Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του νομοθετικού σώματος της Καλιφόρνια το νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει τις εταιρίες που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα να ενημερώνουν τους πολίτες σε περίπτωση παραβίασης των βάσεων δεδομένων τους. Το νομοσχέδιο που έλαβε 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά αφορά μόνο την περίπτωση όπου τα προσωπικά στοιχεία πολιτών διατηρούνται σε έγγραφα ή σε ταινίες, καθώς ήδη ισχύει στην Πολιτεία σχετικός νόμος που προστατεύει τα δεδομένα που διατηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή.

Βάσει του τελευταίου αυτού νόμου υποχρεώθηκε τον Φεβρουάριο η εταιρία ChoicePoint, η οποία ειδικεύεται στην αγορά και πώληση προσωπικών δεδομένων, να στείλει ενημερωτικές επιστολές σε 35.000 καταναλωτές σχετικά με την κλοπή μέρους των αρχείων της από εγκληματίες. Σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Τράπεζα της Αμερικής για αντίστοιχη παραβίαση των δεδομένων της.

Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το κενό του προγενέστερου σχετικού νόμου που αφήνει ακάλυπτη την περίπτωση κατά την οποία τα δεδομένα διατηρούνται σε γραπτή μορφή ή σε ταινίες, σε μία περίοδο όπου η κλοπή προσωπικών στοιχείων εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ.