Η Κομισιόν εμμένει στην καθιέρωση ευρωπαϊκού συναγερμού

0

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας, Ζακ Μπαρό κατηγόρησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απροθυμία τους στην καταπολέμηση της εξαφάνισης παιδιών.
«Πρέπει οι υπουργοί να είναι πιο δραστήριοι και να επιβάλουν την υπηρεσία του συναγερμού. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα πράγματα καθυστερούν τόσο», είπε κατά την άφιξή του στις Κάννες της νότιας Γαλλίας για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ.
«Στη χώρα μας δημοσιεύονται εικόνες των παιδιών που εξαφανίστηκαν αλλά μόνο όταν είναι πραγματικά αναγκαίο», τού απάντησε έμμεσα η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Μπριγκίτε Τσίπρις. «Δεν θα πρέπει να σημάνει ένας ευρωπαϊκός συναγερμός όταν ένα παιδί έχει εξαφανιστεί μόλις πριν από δύο ώρες. Η μεγάλη πλειοψηφία επιστρέφει ύστερα από δύο έως τρεις ημέρες», πρόσθεσε.
Ο Μπαρό ζητεί να τεθεί σε λειτουργία ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης για τις εξαφανίσεις παιδιών και την καθιέρωση δικτύου συναγερμού, όπως αυτών που λειτουργούν ήδη στη Γαλλία και την Ελλάδα.
Αυτός ο κοινός ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης υπάρχει. Είναι ο 116.000. Ωστόσο ένα χρόνο μετά την απόφαση δημιουργίας αυτής της υπηρεσίας, έξι χώρες μόνο τον υιοθέτησαν ενώ λειτουργεί μόνο σε δύο, στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

Σχόλια