Η Κούβα απαγορεύει σε blogger να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει βραβείο

0

Η Κουβανή blogger Γιοάνι Σάντσεζ, η οποία ξεχώρισε με το ιστολόγιό της «Generacion Y» (www.desdecuba.com/generaciony) και επρόκειτο να βραβευθεί σήμερα από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια, δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στη βράβευσή της.
Ο λόγος είναι ότι οι κουβανικές αρχές τής απαγόρευσαν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το δημοσιογραφικό βραβείο κάλυψης του δυτικού Ημισφαίριου, κατηγορώντας την ως «επαγγελματία αρνητή» και «άνθρωπο στις υπηρεσίες του μηχανισμού αντικουβανικής προπαγάνδας».
Η 34χρονος ιστολόγος δεν διστάζει να επικρίνει την κυβέρνηση της χώρας της στα κείμενά της, τα οποία έχουν προσελκύσει διεθνή σχόλια αναγνώρισης και φανατικούς επισκέπτες-αναγνώστες. Το blog της δέχεται 14 εκατομμύρια «χτυπήματα» τον μήνα, ενώ πέρυσι το περιοδικό Time τη συμπεριέλαβε στη λίστα των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ωστόσο, η αναγνωσιμότητά της στην Κούβα είναι περιορισμένη εξαιτίας της αυστηρής παρακολούθησης και των περιορισμών στη χρήση του Διαδικτύου στο νησί.
«Λυπάμαι που η κουβανική κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει στη Γιοάνι Σάντσεζ να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη και να παραλάβει τον έπαινο Μαρία Μουρς Κάμποτ», δήλωσε ο κοσμήτορας της σχολής δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νίκολας Λέμαν. Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση της Κούβας θα έπρεπε να εκτιμήσει το έργο της κ. Σάντσεζ ως σημάδι ότι οι νέοι Κουβανοί είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα τους σε ένα καλύτερο μέλλον –ένα μέλλον με τον ελεύθερο Τύπο που αξίζει στον κουβανικό λαό».

Σχόλια