Η Μόσχα χρησιμοποιεί τη Microsoft για να κάνει εφόδους κατά αντιφρονούντων και οργανώσεων

0

Συνήθης πρακτική έχει γίνει πια η χρησιμοποίηση της Microsoft και του μηχανισμού της για τον εντοπισμό και την πάταξη της πειρατείας προκειμένου με αυτό το προκάλυμμα να φιμώνονται αντίπαλοι του Κρεμλίνου. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα εφόδου των ρωσικών αρχών στα κεντρικά γραφεία περιβαλλοντικής οργάνωσης που κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Πούτιν για την επαναλειτουργία εργοστασίου που μόλυνε τη λίμνη Βαϊκάλη. Η έφοδος πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη δυνατότητα κατάσχεσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, που παρέχεται από τον νόμο, με σκοπό τη διερεύνηση τέλεσης ηλεκτρονικής πειρατείας κατά της Microsoft.
Από τις αρχές του 2010 οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τέτοιες εφόδους, κατά εφημερίδων που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο, οργανώσεων προάσπισης ατομικών δικαιωμάτων και αντικαθεστωτικών, χρησιμοποιώντας πάντα ως αιτιολογία την εκστρατεία κατά της πειρατείας.
Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ρωσικές αρχές έχουν βρει σύμμαχο σε αυτή τη νέα μέθοδο που υιοθετούν τη Microsoft. Ειδικότερα, σε όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις υπήρξαν διαμαρτυρίες και προσφυγές στη δικαιοσύνη κατά της αστυνομίας, ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός έχει προσλάβει δικηγόρους προκειμένου να ενισχύσει την υπεράσπιση του ρωσικού κράτους στις συγκεκριμένες εφόδους.
Από την πλευρά της η εταιρεία αρνείται κάθε κατηγορία και επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η εμπλοκή της σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μόνο στο βαθμό που την αφορά και δεν έχει κανέναν απώτερο σκοπό.

Σχόλια