Η Nokia αγόρασε τη βρετανική Symbian

0

Η φινλανδική Nokia ανακοίνωσε ότι αγοράζει και τις υπόλοιπες μετοχές της βρετανικής Symbian, που παράγει λογισμικό για κινητά τηλέφωνα, σε μια κίνηση που θεωρείται απάντηση στην πλατφόρμα Android που προωθεί η Google αλλά και στο Windows Mobile της Microsoft.
O γίγαντας της κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι δημιουργεί συμμαχία για την προώθηση του Symbian OS με άλλους κατασκευαστές συσκευών και εταιρείες κινητής -Vodafone, LG, Samsung, NTT Docomo, Sony Ericsson, Motorola, AT&T, STM Microelectronics, Texas Instruments.
H πλατφόρμα λογισμικού Symbian που θα προκύψει από τη συνεργασία ενώνει τα λειτουργικά συστήματα Symbian OS, UIQ και MOAP.
Θα διατίθεται στους κατασκευαστές δωρεάν.
Η Nokia, που κατείχε ήδη το 48% της Symbian, θα καταβάλει 264 εκατoμμύρια ευρώ να αποκτήσει το υπόλοιπο 52%, αναφέρει την Τρίτη το Reuters. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic και Siemens έχουν ήδη συμφωνήσει να πουλήσουν τα μερίδιά τους ενώ το ίδιο περιμένει και από τη Samsung.
Τo λογισμικό της Symbian χρησιμοποιείται σήμερα στα δύο τρίτα των λεγόμενων έξυπνων τηλεφώνων και στο 6% του συνόλου των συσκευών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Σημαντικότερος αντίπαλος του Symbian OS θεωρείται το λειτουργικό σύστημα Windows Mobile της Microsoft. Η κίνηση της Nokia «ασκεί μεγάλη πίεση στη Microsoft την ώρα που προσπαθεί να επεκταθεί στο καταναλωτικό τοπίο» σχολίασε η αναλυτής της εταιρείας Gartner Καρολίνα Μιλανέσι.
Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί από τα τέλη του 2008 ή τις αρχές του 2009, όταν κυκλοφορήσουν -με καθυστέρηση- τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που βασίζονται στο Android, μια πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού που αναπτύσσει η Google.

Σχόλια