Η NSA παρακολούθησε εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες και στη Νορβηγία

0

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) φέρεται να κατέγραψε περισσότερες από 33 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες Νορβηγών κατά το διάστημα 10 Δεκεμβρίου με 8 Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο η νορβηγική κυβέρνηση έσπευσε να διευκρινίσει ότι η παρακολούθηση των κλήσεων έγινε από την εθνική της υπηρεσία πληροφοριών και όχι από τις ΗΠΑ.

“Πρόκειται για δεδομένα που συγκέντρωσε η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του νορβηγικού στρατού σε εμπόλεμες περιοχές στο εξωτερικό ή για δεδομένα που συνδέονται με την μάχη κατά της τρομοκρατίας, επίσης στο εξωτερικό”, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της υπηρεσίας Κγελ Γκράντχέιγκεν.

“Δεν πρόκειται για τη συγκέντρωση πληροφοριών από την Νορβηγία εναντίον της Νορβηγίας, αλλά για τη συγκέντρωση πληροφοριών που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Νορβηγία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό, κατά κεφαλήν, παρακολουθήσεων από την NSA την περίοδο εκείνη, προσθέτει το δημοσίευμα. Η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων περιελάμβανε την καταγραφή πληροφοριών όπως η διάρκεια της κλήσης, η ταυτότητα των καλούντων και των αποδεκτών των κλήσεων, η τοποθεσία απ’ όπου γινόταν η κλήση καθώς και ο σειριακός αριθμός των συσκευών.

Σχόλια