Η Ουάσιγκτον προωθεί νομοσχέδια για την προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο

0

Αποσκοπώντας στην προστασία των χρηστών του διαδικτύου από προγράμματα spyware, από το phishing, αλλά και από ανεπιθύμητες κλήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο, η Επιτροπή για την Τεχνολογία, την Ενέργεια και τις Τηλεπικοινωνίες της Βουλής της Ουάσιγκτον ενέκρινε τρία σχετικά νομοσχέδια.

Με το πρώτο θα απαγορευθεί το phishing, δηλαδή η αποστολή παραπλανητικών emails που προσπαθούν να «ψαρέψουν» τους χρήστες να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα, όπως οι κωδικοί τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών τους. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα αποστέλλονται 75 με 150 εκαομμύρια phishing emails, αν και τα περισσότερα ανιχνεύονται από τα φίλτρα κατά του spamming.

Το δεύτερο απαγορεύει την χρήση προγραμμάτων spyware, τα οποία «κατασκοπεύουν» τη συμπεριφορά του χρήστη μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή του και συλλέγουν προσωπικά στοιχεία χωρίς τη συναίνεσή του. Για τους παραβάτες θα προβλέπεται η δυνατότητα διεκδίκησης αποζημίωσης, ενώ δεν θα αποκλείεται και η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα.

Τέλος, η Επιτροπή ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα υποχρεούνται να έχουν την έγγραφη συναίνεση του συνδρομητή πριν δημοσιεύσουν το τηλέφωνο και τα στοιχεία του στον τηλεφωνικό κατάλογο.

Σχόλια