Η παρενόχληση μαθητών μέσω του διαδικτύου προβληματίζει την Ιαπωνία

0

Δημοτικά και γυμνάσια της Ιαπωνίας διαθέτουν περισσότερες από 38.000 ανεπίσημες ιστοσελίδες γεμάτες με σεξουαλικό περιεχόμενο και προσβλητικά μηνύματα μεταξύ των μαθητών εν αγνοία των σχολικών διευθύνσεων, όπως διαπιστώνει πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Παιδείας της χώρας.

Η παρενόχληση μέσω του διαδικτύου, η οποία περιλαμβάνει αποστολή κειμένων, e-mail, ή άμεσων μηνυμάτων με κακό περιεχόμενο και δημοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή μηνυμάτων για άλλους σε ιστολόγια ή άλλες ιστοσελίδες, εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για την εκπαιδευτική κοινότητα πρόβλημα της Ιαπωνίας.

«Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν κάποια περιστατικά παιδικής παρενόχλησης μέσω του διαδικτύου αλλά δεν είχαμε ξεκάθαρη εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στον κυβερνοχώρο μεταξύ των μαθητών», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στη διενέργεια της έρευνας.

Το ζήτημα της παρενόχλησης μαθητών μέσω του διαδικτύου βρέθηκε στην επικαιρότητα της Ιαπωνίας τον Ιούλιο του 2007, όταν ένας 18χρονος μαθητής στην πόλη Κόμπε αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεξε τις επιθέσεις εναντίον του μέσω του διαδικτύου.

Οι συμμαθητές τους είχαν δημοσιεύσει γυμνή φωτογραφία του 18χρονου σε ανεπίσημη σχολική ιστοσελίδα και του έστελναν επανειλημμένως εκβιαστικά μηνύματα ζητώντας χρήματα για να αποσύρουν την φωτογραφία.

Το υπουργείο Παιδείας εξέτασε το περιεχόμενο 2.000 ιστοσελίδων και διαπίστωσε ότι οι μισές εξ αυτών ήταν γεμάτες με μηνύματα μίσους και σχεδόν το 40% των ιστοσελίδων ήταν γραμμένο σε βίαιη και με σεξουαλικά υπονοούμενα γλώσσα.

Οι περισσότερες από τις ανεπίσημες ιστοσελίδες είχαν στηθεί από μαθητές.

Σχόλια