Η Πολωνία αντιδρά σε Οδηγία της ΕΕ για τις ευρεσιτεχνίες σε software

0

Την αντίδραση της κυβέρνησης της Πολωνίας έχουν προκαλέσει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπίσει Οδηγία που θα επιτρέπει για ορισμένα προγράμματα λογισμικού την κατοχύρωσή τους με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Επιστημονικής Έρευνας, Πληροφόρησης και Τεχνολογίας της Πολωνίας δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδιώξει να ανοίξει διάλογο με τα άλλα κράτη – μέλη, ώστε τελικά να μην μπορούν να κατοχυρωθούν με πατέντες τα προγράμματα λογισμικού μεμονωμένα, καθώς θα βλάψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα περιορίσει την τεχνολογική έρευνα.

Από την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως η Nokia και η Siemens, προειδοποιούν ότι θα χάσουν δισεκατομμύρια σε έρευνες, αν δεν μπορούν να κατοχυρώσουν τις δημιουργίες τους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο τα κράτη – μέλη συμφώνησαν κατ’αρχήν στην Οδηγία, η οποία με την τωρινή της μορφή επιτρέπει την προστασία ενός προγράμματος software με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, εφόσον αποτελεί μέρος μηχανικής συσκευής, π.χ. του κινητού τηλεφώνου. Προς το παρόν η Οδηγία μεταφράζεται στις γλώσσες της Ε.Ε. και αναμένεται να είναι έτοιμη προς υιοθέτηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σχόλια