Η προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΚ

0

 

Καθημερινά, τα παιδιά σερφάρουν για ώρες στο διαδίκτυο και έρχονται αντιμέτωπα με βίντεο που περιέχουν ρητορικές μίσους και βίας. Η προστασία των ανηλίκων μέσα από την αναβάθμιση των υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΚ, για αυτό και η επιτροπή Πολιτισμού ενέκρινε Τρίτη 25 Απριλίου, σχετική νομοθεσία. Περισσότερες πληροφορίες στο βίντεο που ετοιμάσαμε.

«Βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία των ανηλίκων. Προτείναμε να προσαρμόσουμε μερικούς από τους νόμους που εφαρμόζονται στις τηλεοπτικές και διαδικτυακές υπηρεσίες» είπε η εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ Σαμπίνε Βερχάιεν (ΕΛΚ, Γερμανία).

Οι πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο θα πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς ώστε να μπορούν εύκολα οι χρήστες να αναφέρουν επιβλαβή περιεχόμενο και στη συνέχεια οι πλατφόρμες θα πρέπει να το αφερούν, αναφέρει η έκθεση.

Επίσης, η διαφήμιση και η τοποθέτηση προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και οινοπνευματώδη ποτών θα πρέπει να απαγορευτεί από τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα και τις πλατφόρμες ανταλλαγής βίντεο.

Εκτός από την προστασία των ανηλίκων, η οδηγιά επικεντρώνεται και σε ορισμένα άλλα θέματα. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η πολιτιστική ποικιλομορφία της Ευρώπης, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού ζητούν ποσοστό 30% των ευρωπαϊκών έργων σε κατα-παραγγελία βιντεο-πλατφόρμες καταλόγους παρά την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 20%.

Περισσότερα εδώ.
Το ΕΚ θα αποφασίσει στη σύνοδο της ολομέλειας στο Στρασβούργο το Μάιο εάν θα ανοίξει διοργανικές συνομιλίες για την τελική έγκριση της νομοθεσίας με βάση τις προτάσεις της επιτροπής. Το Συμβούλιο προτίθεται να εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή του στις 23 Μαΐου.

Σχόλια