Η RIAA κατέθεσε 750 αγωγές για παράνομη διανομή μουσικών κομματιών στο διαδίκτυο

0

Η Αμερικάνικη Ένωση Δισκογραφικών Εταιριών της Αμερικής (RIAA) κατέθεσε 750 αγωγές κατά χρηστών του Internet, επειδή, όπως υποστηρίζει, διένειμαν, κατά παράβαση του νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία, μουσικά αρχεία. Μεταξύ των εναγομένων είναι 25 φοιτητές από 13 πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η διανομή της μουσικής γινόταν από υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων στο διαδίκτυο, όπως το Kazaa, το eDonkey και το Grokster.

Οι 213 αγωγές αφορούν ανθρώπους των οποίων η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί και δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός με την RIAA. Η ταυτότητα των υπολοίπων δεν είναι γνωστή, αλλά η RIAA γνωρίζει απλώς τον αριθμό της σύνδεσής τους στο διαδίκτυο (IP), οπότε θα πρέπει να ζητήσει τα στοιχεία τους από τις εταιρίες παροχής Internet, των οποίων είναι συνδρομητές.

Πρόσφατη πάντως δικαστική απόφαση στην Πενσυλβάνια έκρινε ότι οι εταιρίες αυτές προτού δώσουν τα στοιχεία των πελατών τους στην RIAA, οφείλουν να τους ενημερώσουν τουλάχιστον 21 ημέρες πριν για την διάθεση των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς και για τις νομικές δυνατότητες που έχουν για εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς με συμβιβασμό. Τέτοιοι συμβιβασμοί «στοιχίζουν» γύρω στα 3.000 δολάρια για τον κάθε χρήστη.

Σχόλια