Η WikiLeaks ενάγει την Guardian για ατυχή αποκάλυψη ταυτότητας πληροφοριοδοτών

0

Η εφημερίδα συνεργάστηκε πέρυσι με τη WikiLeaks στο πλαίσιο της δημοσίευσης περίπου 251.000 μυστικών τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας, πληροφοριοδότες για τα οποία υπήρξαν ακτιβιστές, μπλόγκερς σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, πολιτικοί αντιφρονούντες κ.ό.κ.

 Η WikiLeaks ισχυρίζεται ότι υπεύθυνος για την αποκάλυψη ονομάτων των πληροφοριοδοτών είναι ένας δημοσιογράφος της Guardian, που αποκάλυψε τον κωδικό για τα κρυπτογραφημένα αρχεία στο βιβλίο που εξέδωσε η εφημερίδα πριν μερικούς μήνες με τίτλο «Wikileaks: Τα ενδότερα του πολέμου του Ασάνζ κατά των απορρήτων». Στην ιστοσελίδα αναρτήθηκε ανακοίνωση για την έναρξη νομικών κινήσεων τόσο κατά της Guardian όσο και κατά του πρώην υπαλλήλου Daniel Domscheit-Berg για σαμποτάζ. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η αποκάλυψη στην οποία προέβη η εφημερίδα παραβιάζει την συμφωνία εμπιστευτικότητας που είχε υπογράψει με τη WikiLeaks ο αρχισυντάκτης Alan Rusbridger.

H Guardian απεναντίας αρνείται τις κατηγορίες. Χαρακτήρισε «ανοησίες» τον ισχυρισμό της WikiLeaks ότι η έκδοση του βιβλίου τον περασμένο Φεβρουάριο υπονόμευσε την ασφάλεια των απορρήτων και ισχυρίστηκε ότι αυτό περιείχε μεν κωδικό αλλά όχι συγκεκριμένες πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία των αρχείων, ενώ είχε διαβεβαιωθεί από ανθρώπους της WikiLeaks ότι ο κωδικός ήταν προσωρινός και θα έληγε αυτόματα εντός ωρών. Η εφημερίδα άφησε υπόνοιες ότι υπεύθυνη για τη διαρροή ήταν η ομάδα που χειριζόταν τα αρχεία, προσάπτοντας στον Ασάνζ αδιαφορία για την προστασία των πηγών και χρήση της ιστοσελίδας για προσωπική προβολή. Δημοσιογράφος της Guardian που εργάστηκε στο πλευρό του Ασάνζ, όταν οι δύο φορείς ακόμη συνεργάζονταν, έγραφε ότι ένιωθε ανακούφιση κάθε φορά που η Wikileaks απαντούσε θετικά σε αιτήματα ΜΚΟ για αποσιώπηση των ονομάτων των πληροφοριοδοτών, καθώς η ενέργεια αυτή δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Η εφημερίδα  προς υπεράσπισή της επικαλέστηκε εν τέλει και την αδράνεια  της WikiLeaks το τελευταίο επτάμηνο κυκλοφορίας του βιβλίου, οπότε και θα μπορούσε να διαγράψει τα ατυχώς δημοσιοποιημένα στοιχεία.

Σχόλια