Ηλεκτρονικές πληροφορίες και αντιδικίες

0

Ολοένα και περισσότεροι δικηγόροι στρέφονται στο διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να σταθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Το βρετανικό περιοδικό “Εκόνομιστ” αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπόθεση της Αμερικανίδας, Ντόουν Μπέιε, της οποίας η έφηβη κόρη πάσχει από νευρική ανορεξία και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλο κόστος.
Η ασφαλιστική εταιρεία της Ντόουν Μπέιε, η οποία κάλυψε τα έξοδα της νοσηλείας μόνο για ένα μήνα, ζήτησε αποδείξεις για να εξακριβωθεί εάν τα αίτια της ασθένειας της έφηβης ήταν βιολογικά ή ψυχολογικά.
Η μητέρα της έφηβης μαζί με άλλους γονείς παιδιών που πάσχουν από την ίδια ασθένεια κατέθεσαν μαζική αγωγή εις βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας. Η ομάδα υπεράσπισης της ασφαλιστικής εταιρείας ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο ως αποδεικτικά στοιχεία η δραστηριότητα της μικρής στο διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace.
Ο δικηγόρος των εναγόντων απάντησε με ένσταση υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής ζωής της εφήβου. Η ένσταση, ωστόσο, απορρίφθηκε και το δικαστήριο ζήτησε να ερευνηθούν τα πάντα, όπως σκληροί δίσκοι, ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Η Ρεμπέκα Λοβ Κούρλις, διευθύντρια ινστιτούτου του Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, το οποίο ασχολείται με την ανάλυση και την λύση προβλημάτων στο αμερικανικό νομικό σύστημα, υποστηρίζει ότι σχεδόν όλες οι πληροφορίες σήμερα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και η τάση αυτή αυξάνεται: “Πράγματα τα οποία ποτέ δεν θα είχαμε κρατήσει σε γραπτή μορφή βρίσκονται πλέον σε ηλεκτρονική μορφή. Το σύστημα πάντα τελούσε σε «ασθένεια» με παραφουσκωμένους νομικούς χαρτοφύλακες και υποστελεχωμένα δικαστήρια, αλλά πλέον το θέμα των ηλεκτρονικών πληροφοριών κινδυνεύει να ανεβάσει τον «πυρετό του ασθενούς» στα ύψη”.
Αν και η αναζήτηση για ηλεκτρονικές πληροφορίες θεωρείται χρονοβόρα και δαπανηρή το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μια νέα αγορά.
Σύμφωνα με τον “Εκόνομιστ” η χρέωση για την ανακάλυψη ηλεκτρονικών πληροφοριών κοστίζει από 125 έως και 600 δολάρια την ώρα ενώ τα έσοδα αυτών των εξειδικευμένων εταιρειών ανήλθαν στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006 και το 2009 εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.