Ηλεκτρονική απάτη η νέα κατηγορία κατά του ιδρυτή της Megaupload

0

Κατηγορίες και για άλλα αδικήματα προσέθεσαν οι αμερικανοί εισαγγελείς στο κατηγορητήριο κατά του Kim Dotcom. Ο Dotcom, ιδρυτής της ιστοσελίδας file-sharing Megaupload, δικάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Οι νέες κατηγορίες κατά του Dotcom αφορούν απάτη μέσω διαδικτύου και ποινικές διατάξεις για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Στο 90σέλιδο κατηγορητήριο οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι η ιστοσελίδα είχε συγκεκριμένη δομή και τρόπο λειτουργίας τέτοιο, ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη και επαναλαμβανόμενη διανομή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας. Κατ΄αποτέλεσμα, οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων ζημιώθηκαν περίπου κατά 500 εκατομμύρια δολάρια. Εικάζεται ότι η ιστοσελίδα αποκτούσε παράνομα τα αρχεία από νόμιμες ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα το YouTube.
Η κατηγορία της ηλεκτρονικής απάτης στηρίζεται σε αποδείξεις προηγούμενης επικοινωνίας της ιστοσελίδας με τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων. Στη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας ψευδώς διαβεβαίωσαν τους δικαιούχους ότι είχαν αφαιρεθεί τα έργα στα οποία είχαν δικαιώματα, ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν είχαν αφαιρεθεί. Τα αιτήματα αφαίρεσης αφορούσαν τους συνδέσμους του χρήστη “VV”, ο οποίος συστηματικά ανέβασε συνολικά δεκαέξι χιλιάδες παράνομα αρχεία. Η Megaupload όχι μόνο δεν αφαίρεσε τα αρχεία του χρήστη, αλλά του έδωσε 3.400 δολάρια στο πλαίσιο επιβράβευσης των χρηστών με τα συχνότερο διαμοιρασμένα αρχεία.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσέθεσε επιπλέον αρκετά ακόμη αντικείμενα σε αυτά που πρόκειται να κατασχεθούν ως προϊόντα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

 

Σχόλια