Ηλεκτρονική απάτη με δόλωμα τους πυρόπληκτους της Καλιφόρνια

0

Ηλεκτρονικό μήνυμα – απάτη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το οποίο παροτρύνει τους Αμερικανούς πολίτες να προσφέρουν δωρεές στους πληγέντες από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια εξ ονόματος της Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων (IRS) και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αμερικανική υπηρεσία διευκρινίζει ότι το εικονικό ηλεκτρονικό μήνυμα στηρίζεται στη μέθοδο «phishing», η οποία χρησιμοποιείται για την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων αξιοποιήσιμων για παράνομες οικονομικές συναλλαγές στο διαδίκτυο.

Η IRS διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο ζητά από τους πολίτες να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους της Καλιφόρνια. Επίσης, επεσήμανε ότι είναι πάγια τακτική της να μη ζητάει από τους πολίτες πληροφορίες, όπως αριθμοί PIN, κωδικοί πρόσβασης ή άλλες πληροφορίες σε ό,τι αφορά πιστωτικές κάρτες και τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν να ανοίγουν τα επισυναπτόμενα αρχεία και να μην επισκέπτονται συνδέσμους εάν δεν έχουν πρώτα επιβεβαιωθεί για τη νομιμότητα του ηλεκτρονικού μηνύματος», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του IRS.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του IRS εγκαταστάθηκε πέρυσι και μέχρι στιγμής η υπηρεσία έχει λάβει 30.000 ηλεκτρονικά μηνύματα φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν αναφέρει τουλάχιστον 600 κρούσματα της μεθόδου «phishing».

Σχόλια