Ην. Βασίλειο: Mέχρι και ισόβια κάθειρξη για κυβερνοεπιθέσεις με “καταστροφικές συνέπειες”

0

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει την επιβολή μέχρι και ισόβιας κάθειρξης σε οποιονδήποτε κριθεί ένοχος για online επιθέσεις με καταστροφικές συνέπειες, όπως ανακοινώθηκε σε ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ειδικότερα, κάθε χάκερ που πραγματοποιεί “κυβερνοεπιθέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωής, σοβαρή ασθένεια ή τραυματισμό ή σοβαρή ζημιά για την εθνική ασφάλεια” θα αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Στο νέο νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης, αυστηρότερες ποινές για τους χάκερ που προχωρούν σε βιομηχανική κατασκοπεία, η οποία εκτιμάται ως μια αυξανόμενη απειλή που επηρεάζει πολλές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επίσης, ως μέγιστη ποινή για τις επιθέσεις που δημιουργούν ”σημαντικό κίνδυνο σοβαρής οικονομικής ή περιβαλλοντικής ζημία ή κοινωνικής αναταραχής” θα ορίζονται τα 14 έτη.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Open Rights Group, Jim Killock, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα ήταν δύσκολο να δικαιολογηθεί, δεδομένου ότι οι ισχύοντες νόμοι προβλέπουν ήδη ποινές για όσους πραγματοποιούν σημαντικές τρομοκρατικές ενέργειες, είτε μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ή με τη χρήση άλλων μέσων.

Ωστόσο, υπάρχει και ο κίνδυνος ο νόμος να πλήττει δραστηριότητες που αποσκοπούν στον εντοπισμό κενών ασφαλείας στο διαδίκτυο, καθώς πολλοί ερευνητές προχωρούν σε δοκιμές ασφαλείας, πλήττοντας ιστοτόπους με συγκεκριμένη στόχευση.

Όμως, το νέο νομοσχέδιο έχει και ένθερμους υποστηρικτές οι οποίοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ως μέτρο πρόληψης.

Ο επικεφαλής των ερευνών εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και σύμβουλος ασφαλείας της EY, Simon Placks, δήλωσε: ”Κάθε κίνηση προς αυστηρότερες ποινές για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και θα είναι ευπρόσδεκτη από τις επιχειρήσεις.”

 

Σχόλια