Ην.Βασίλειο: δικαστική απόφαση δικαιώνει την Uber

0

Μια σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε η Uder στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε νόμιμη τη λειτουργία της γνωστής εταιρείας, σημειώνοντας ότι δεν παραβιάζεται ο νόμος από τον τρόπο λειτουργίας της, μέσω δηλαδή της εφαρμογής της που υπολογίζει το ναύλο το οποίο πρέπει να καταβάλλουν οι επιβάτες των ταξί, βάσει του χρόνου και της απόστασης της διαδρομής.

Σύμφωνα με την ανταγωνίστρια εταιρεία, Transport for London, η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη, η εφαρμογή της Uber λειτουργούσε ως ταξίμετρο, το οποίο επιτρέπεται μόνο στους οδηγούς των κλασσικών μαύρων ταξί.

Όπως είναι γνωστό, η Uber λειτουργεί αποκλειστικά  μέσω εφαρμογής για smarphones, μέσω της οποίας, οι μη επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ταξί, παρέχοντας υπηρεσίες μετακίνησης στους πολίτες.

Ο Βρετανός Δικαστής, Ντάνκαν Ουσλεΐ, ωστόσο έκρινε ότι η εφαρμογή της Uber δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ταξίμετρο και συνεπώς, είναι σύμφωνη με το νόμο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δικαστής: «Ταξίμετρο δεν είναι μια συσκευή που λαμβάνει σήματα GPS κατά τη διάρκεια της διαδρομής και διαβιβάζει στοιχεία GPS σε διακομιστή έξω από το όχημα, ο οποίος υπολογίζει το κόμιστρο και αποστέλλει τις πληροφορίες για το κόμιστρο πίσω στη συσκευή».

Σχόλια