Ηνωμένο Βασίλειο: Στην τελική ευθεία ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας πνευματικής ιδιοκτησίας

0

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι κάτοχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίκειται η κατάθεση νομοθετικών προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και των περιορισμών αυτής.
Οι επικείμενες αλλαγές στη σχετική νομοθεσία αφορούν τόσο σε νέους, όσο και σε ήδη υπάρχοντες περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων και αναμένεται να κινούνται σε μία κατεύθυνση διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής των εξαιρέσεων από την προστασία του copyright. Οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως το δικαίωμα ιδιωτικής αναπαραγωγής, το δικαίωμα παράθεσης αποσπασμάτων (quotation) και τα δικαιώματα χρήσης πνευματικών έργων για εκπαιδευτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς. Επίσης, αναμένεται να προταθεί η χαλάρωση του πλαισίου σχετικά με τη ψηφιακή διάθεση των πνευματικών έργων και την ψηφιακή αδειοδότηση.
Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν ήδη εκφράσει τον προβληματισμό τους για αυτήν την επικαιροποίηση της νομοθεσίας, με κύριο επιχείρημα, ότι δεν έχει θιγεί μέχρι στιγμής το ζήτημα της «δίκαιης αποζημίωσης» των πνευματικών δημιουργών, κάτι που προβλέπεται ρητά στο κοινοτικό δίκαιο.
Τέλος σημειώνεται, ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση αναθεώρησης της κείμενης νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός του προσεχούς φθινοπώρου.