ΗΠΑ: Θα κριθεί παράνομο το eBay;

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κλήθηκε την Δευτέρα να εξετάσει κατά πόσο ο αμερικανικός νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που ένα προϊόν έχει κατασκευαστεί εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει αποκτηθεί εκτός αμερικανικού εδάφους και εν τέλει επαναπωλείται στην Αμερική χωρίς την άδεια του κατασκευαστή-κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση μεταπώλησης προϊόντων στο eBay και στο Amazon.com, σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με την «πραγματική» αγορά. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση [Link Supreme Court] έχει απασχολήσει έντονα την αμερικανική κοινή γνώμη καθώς η τελική απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται να επηρεάσει την διαδικτυακή αγορά καθώς και το εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών, το οποίο είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αποφέρει ετησίως κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων στους εμπόρους που ασχολούνται με αυτό.

Συγκεκριμένα, οι δικηγόροι του eBay και της Google επισήμαναν ότι η έκβαση της δίκης ενδέχεται να απειλήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο επικερδείς τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη, εκπρόσωποι από εταιρείες παραγωγής ταινιών, δισκογραφικές εταιρείες και λοιπούς φορείς υποστήριξαν ότι οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν από το εμπόριο που πραγματοποιείται από μη εξουσιοδοτημένους φορείς. Το Δικαστήριο θα προχωρήσει σε στάθμιση των δεδομένων και η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2013.