ΗΠΑ: «Αθωώθηκε» το iPod για πιθανή απώλεια ακοής

0

Απορρίφθηκε, και σε δεύτερο βαθμό, από ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ η αγωγή που είχαν καταθέσει οι Τζόζεφ Μπέρντσονγκ και Μπρους Βάγκονερ κατά της Apple, κατηγορώντας την εταιρία ότι οι δημοφιλείς συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod που κατασκευάζει μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση του 2008 η οποία είχε κρίνει ότι οι ενάγοντες δεν κατέφεραν να αποδείξουν ότι το iPod θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ακοή των χρηστών του. Επίσης, θεώρησε ότι δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα των εναγόντων περί παραβίασης του νόμου της Καλιφόρνια για τον υγιή ανταγωνισμό.
Οι Μπέρντσονγκ και Βάγκονερ είχαν υποστηρίξει ότι τα ακουστικά του iPod είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να πρέπει να τοποθετηθούν βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου ακουστικής βλάβης. Παράλληλα, είχαν αναφέρει ότι οι επίμαχες συσκευές δεν έχουν μετρητές της έντασης ή χαρακτηριστικά απομόνωσης του θορύβου, παρότι μπορούν να παραγάγουν ήχο έως 115 ντεσιμπέλ.
Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, οι ενάγοντες ανέδειξαν τρόπους που θα μπορούσαν να κάνουν το iPod ασφαλέστερο, αλλά δεν απέδειξαν ότι είναι επικίνδυνο ούτε ότι υπέστησαν οι ίδιοι ή κάποιοι τρίτοι ακουστική βλάβη εξαιτίας της συσκευής. «Οι ενάγοντες επικαλέστηκαν πιθανό κίνδυνο απώλειας της ακοής όχι για τους ίδιους, αλλά για άλλους, απροσδιόριστους χρήστες του iPod», σημείωσε στην απόφασή του ο δικαστής Ντέιβιντ Τόμσον. Με το σκεπτικό αυτό απέρριψε την αγωγή, η οποία ζητούσε χρηματική αποζημίωση, καθώς και να βελτιωθεί η ασφάλεια του iPod, να προσφέρει η Apple καλύτερα ακουστικά και να εξεταστούν οι χρήστες του iPod για πιθανή απώλεια της ακοής τους.

Σχόλια