ΗΠΑ: Αγωγή δισκογραφικών κολοσσών εναντίον ραδιοφωνικού σταθμού

0

Αγωγή αποζημίωσης σε βάρος του ραδιοφωνικού σταθμού Sirius XM Radio, άσκησαν οι δισκογραφικές εταιρείες Capitol Records, Sony Music Entertainment, UMG Recordings, Warner Music Group και ABKCO Music, ζητώντας αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων για τα πνευματικά δικαιώματα αναμετάδοσης πλήθους τραγουδιών, τα οποία ηχογραφήθηκαν πριν το 1972.

Ο εναγόμενος ραδιοφωνικός σταθμός προσφέρει δύο δορυφορικά ραδιοφωνικά προγράμματα, τα οποία γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αγωγή των κολοσσών της μουσικής βιομηχανίας, «Δύο στα τρία αυτοκίνητα που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Αμερική, περιλαμβάνουν δυνατότητα συντονισμού στο εν λόγω δορυφορικό ραδιόφωνο», ενώ πάλι σύμφωνα με τις ενάγουσες, «η εταιρεία έχει ετήσια κέρδη ύψους 3.4 εκατομμυρίων δολαρίων».
Οι δισκογραφικές εταιρείες κατηγορούν το σταθμό για τη χωρίς άδεια αναμετάδοση και αναπαραγωγή περισσότερων από 700 τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων επιτυχιών των Beatles, του Bob Dylan, του Louis Armstrong κ.α. Οι εταιρείες ισχυρίζονται, ότι παρόλο που η ομοσπονδιακή νομοθεσία για το copyright προστατεύει τα ηχογραφήματα μετά το 1972, οπότε και τροποποιήθηκε, η πολιτειακή νομοθεσία της Καλιφόρνια σαφώς εντάσσει στο προστατευτικό πεδίο και τα προγενέστερα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αγωγή, «η λειτουργία του Sirius XM αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπορικής επιτυχίας και πλουτισμού, με άνευ αδείας χρήση πνευματικών έργων τρίτων, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής ή αποζημίωσης».

Σημειώνεται τέλος, ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ανταπόκριση από την πλευρά του ραδιοφωνικού σταθμού.
 

Σχόλια