ΗΠΑ: Αγωγή εταιρίας λογισμικού κατά της Κίνας

0

Αγωγή με την οποία ζητά 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την κινεζική κυβέρνηση κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες η εταιρία λογισμικού Cybersitter, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι αντέγραψε παράνομα περισσότερες από 3.000 γραμμές κώδικα από το πρόγραμμα φιλτραρίσματος του Διαδικτύου το οποίο έχει αναπτύξει η αμερικανική φίρμα.
Εκτός από την κινεζική κυβέρνηση, η Cybersitter στρέφεται κατά δύο κινεζικών εταιριών και επτά κατασκευαστών υπολογιστών για τη διανομή του προγράμματος «Green Dam Youth Escort», υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν εμπορικά μυστικά και κατοχυρωμένη πνευματική ιδιοκτησία και ότι παραβίασαν τους κανόνες του ανταγωνισμού και συνωμότησαν σε βάρος της εταιρίας, προκειμένου να διανεμηθούν 56 εκατομμύρια αντίτυπα του επίμαχου λογισμικού σε όλη την Κίνα.
Η κινεζική κυβέρνηση επιχείρησε να υποχρεώσει τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα μπλοκαρίσματος ιστοσελίδων «Green Dam», καθιερώνοντας την υποχρεωτική εγκατάστασή του σε όσους υπολογιστές πωλούνταν από τον περασμένο Ιούλιο και μετά. Στόχος ήταν η αποτροπή της χρήσης ιστοσελίδων με «προσβλητικό» περιεχόμενο (π.χ. πορνογραφικό, βίαιο κ.λπ.). Ωστόσο, αναγκάστηκε να κάνει πίσω, καθώς το πρόγραμμα δέχθηκε αναρίθμητες επικρίσεις εντός και εκτός Κίνας και αποδείχθηκε πως όχι μόνο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί αλλά και καθιστούσε τους υπολογιστές στους οποίους εγκαθίστατο ευάλωτους σε επιθέσεις χάκερ.
Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή της Cybersitter, ενώ η δημιουργός του «Green Dam», Jinhui Computer System Engineering Inc. αρνήθηκε ότι υπέπεσε σε οποιοδήποτε ατόπημα.

Σχόλια