ΗΠΑ: Αντιδράσεις για παρακολουθήσεις δικαστών από την NSA

0

Ο δημοσιογράφος του Μπέβερλι Χιλς, Jason Leopold, προσέφυγε κατά της NSA και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με την κατασκοπεία δικαστών, στα πλαίσια του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την NSA.

Ο Leopold, του οποίου το έργο έχει δημοσιευθεί σε μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες, όπως η Wall Street Journal, η Los Angeles Times και η Financial Times, συνοψίζει στο κείμενο της προσφυγής του, τις διαμάχες που ξέσπασαν μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την NSA σε ξένους ηγέτες και πολίτες, αλλά και τις πρόσφατες σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Ακόμα, αναφέρει πως: “Η μεγάλη έκταση του προγράμματος επιτήρησης της NSA, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η υπηρεσία κατασκόπευε και συγκεκριμένους κλάδους όπως ο δικαστικός’. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με το αν η NSA έχει κατασκοπεύσει δικαστές ή μέλη προσωπικού τους’’.

Όσον αφορά την κατασκοπεία των δικηγόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες, γενικότερα, πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύθηκε από το National Lawyers Guild, παρουσιάζει λεπτομερή στοιχεία για την κατασκοπεία σχετικά με τα νομικά επαγγέλματα από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της NSA .
‘’Η NSA, αλλά και η εκτελεστική εξουσία γενικότερα, έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για την υποκλοπή επικοινωνιών δικαστών ή του προσωπικού τους’’, αναφέρεται στην έκθεση.

Για παράδειγμα, αξιωματούχοι της NSA ίσως επιθυμούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις που αφορούν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο ή σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με έρευνες για τρομοκρατία.

Επίσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που κατηγορείται μαζί με την NSA, παλαιότερα είχε γνωμοδοτήσει, πως είναι επιτρεπτό να παρακολουθείται από το κράτος ένας δικαστής που ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας.
Τέλος, ο Leopold αναφέρει πως άσκησε διοικητική προσφυγή στις 11 Απριλίου, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.