ΗΠΑ: Απαγορεύεται η χρήση GPS από κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης

0

Εφετείο της Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έκρινε ότι η χρήση GPS μέσω κινητού τηλεφώνου από οδηγούς είναι παράνομη, καθώς παραβιάζονται οι διατάξεις σχετικού πολιτειακού νόμου (Vehicle Code section 23123), με τις οποίες απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνου από τον οδηγό του οχήματος.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, διευρύνεται το εφαρμοστικό πεδίο του συγκεκριμένου νόμου καθώς μέχρι πρότινος, θεωρείτο ότι απαγορευόταν μόνο η πραγματοποίηση κλήσεων και η αποστολή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της οδήγησης αλλά η ερμηνεία του δικαστή Hon. W. Kent Hamlin ήταν διασταλτική.

Σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της εν λόγω υπόθεσης (California v. Spriggs), ο Steven R. Spriggs συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012 καθώς χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο για να λάβει οδηγίες από την υπηρεσία του GPS. Σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις, «Ένα άτομο δε θα πρέπει να οδηγεί χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο εκτός εάν χρησιμοποιεί ακουστικά hands-free, τα οποία επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων».

Ο Δικαστής ερμηνεύοντας την ανωτέρω διάταξη έκρινε ότι σκοπός του νομοθέτη δεν ήταν να απαγορεύσει μόνο την ομιλία ή την αποστολή μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της οδήγησης αλλά όλες τις δραστηριότητες, με τις οποίες περιορίζεται η συγκέντρωση του οδηγού. Τέλος, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «είναι παράλογο και αυθαίρετο να θεωρούμε ότι η προσοχή του οδηγού αποσπάται μόνο όταν έχει στα χέρια του ένα κινητό τηλέφωνο, με το οποίο επικοινωνεί και όχι όταν το χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς».

 

ΗΠΑ Απαγορεύεται η χρήση GPS από κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης by LawNet

Σχόλια