ΗΠΑ: Απόφαση του Εφετείου της Κολούμπια απειλεί την «ουδετερότητα στο διαδίκτυο»

0

Τη δυνατότητα των παρόχων Ίντερνετ να υπογράφουν συμφωνίες με εταιρείες για να προσφέρουν ταχύτερες συνδέσεις στις υπηρεσίες που επιθυμούν, αποφάσισε το Εφετείο της Κολούμπια, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Verizon και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (Federal Communications Commission – FCC), σχετικά με την εξουσία της FCC στο θέμα της δημιουργίας και εφαρμογής κανόνων στο ψηφιακό πεδίο.

Η απόφαση του αμερικανικού Eφετείου, η οποία φέρεται να απειλεί την αποκαλούμενη «ουδετερότητα στο Διαδίκτυο» (net neutrality), είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του. Η απόφαση αφορά στους κανόνες που θεσπίστηκαν το 2010, για το «ανοιχτό Ίντερνετ» και την «ουδετερότητα στο Διαδίκτυο». Με βάση τους κανόνες αυτούς, οι πάροχοι δεν έχουν το δικαίωμα να εφαρμόζουν πολιτική διακρίσεων στο νόμιμο υλικό που κυκλοφορεί στα δίκτυά τους.

Η Verizon όπως και άλλες εταιρείες, εκτιμούν ότι περιορίζονται στις εμπορικές συμφωνίες τους με δημιουργούς και παραγωγούς ψηφιακού περιεχομένου, καθώς και στη δυνατότητα παροχής ταχύτερων συνδέσεων σε premium υλικό (όπως, για παράδειγμα, ταινίες σε HD) και υποστηρίζουν ότι η άρση των κανόνων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τους.

Η απόφαση δεν αμφισβητεί την ισχύ των κανόνων του 2010 αλλά το κατά πόσο η FCC έχει την εξουσία επιβολής τους. Γι’αυτό και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις για την ελευθερία της έκφρασης, που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως σε ότι αφορά μπλοκάρισμα του internet traffic ή παροχής προνομιακής μεταχείρισης, σε συγκεκριμένες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές, απομακρύνοντας παράλληλα χρήστες από άλλες ιστοσελίδες, βάσει των συμφερόντων τους. Εξάλλου και το Εφετείο της Κολούμπια διαπίστωσε ότι η Επιτροπή έχει κάποιες βασικές εξουσίες όσον αφορά τη διαμόρφωση κανόνων σχετικά με τον τρόπο που οι πάροχοι διαχειρίζονται το Internet traffic. Επίσης, βάσει της απόφασης, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι διαφανείς όσον αφορά το πώς μπλοκάρουν, επιβραδύνουν, ή επιταχύνουν την πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο στο μέλλον. Είναι πιθανό η FCC να εφεσιβάλει την απόφαση.