ΗΠΑ: Ασπίδα προστασίας κατά των υποκλοπών

0

Υπέρ της διαφύλαξης των δικαιωμάτων Αμερικανών πολιτών κατά τη διενέργεια ερευνών για υποθέσεις τρομοκρατίας τάσσεται το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Δημοκρατικών, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στο κογκρέσο.
Οι βουλευτές των Δημοκρατικών δρομολογούν νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες εισηγούνται ότι για τις έρευνες θα απαιτείται έγκριση ειδικού δικαστηρίου, βάσει του νόμου του 1978 για την Επιτήρηση των Ξένων Κατασκόπων, κάτι που μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα των διωκτικών αρχών.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση ένα ειδικό δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει εάν και πότε μπορεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ξένων στόχων στις ΗΠΑ για ένα χρόνο.

Η προτεινόμενη ρύθμιση απαντά σε προσωρινό μέτρο που πέρασε ο Λευκός Οίκος τον Αύγουστο εν μέσω προειδοποιήσεων για νέες επιθέσεις.
Το ίδιο δικαστήριο θα πρέπει να εγκρίνει την παρακολούθηση ενός Αμερικανού πολίτη όταν αυτός είναι ο στόχος της παρακολούθησης, αλλά δεν θα χρειάζεται δικαστική εντολή για την παρακολούθηση ενός Αμερικανού πολίτη που επικοινωνεί με ξένο στόχο.

«Οι Δημοκρατικοί δίνουν μία άνευ προηγουμένου συνταγματική προστασία στους τρομοκράτες, τους κατάσκοπους και άλλους εχθρούς από το εξωτερικό» δήλωσε Ρεπουμπλικανός βουλευτής.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη ρύθμιση «οπισθοδρόμηση» και ζήτησε να συμπεριληφθεί διάταξη για την αναδρομική ασυλία των εταιρειών τηλεπικοινωνιών που συνεργάστηκαν στις παρακολουθήσεις χωρίς έκδοση εντάλματος.
Οι παρακολουθήσεις αυτές ξεκίνησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών απάντησαν ότι δεν θα εξετάσουν ενδεχόμενο ασυλίας πριν πάρουν λεπτομερείς πληροφορίες για το τι ακριβώς έκαναν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Σχόλια