ΗΠΑ: Αυστηρές κυρώσεις κατά των δραστών διαδικτυακών επιθέσεων

0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη ένα Προεδρικό διάταγμα, για την ενίσχυση των επιβαλλόμενων κυρώσεων έναντι των απειλών κατά της διαδικτυακής ασφάλειας.

Ειδικότερα, με το προεδρικό διάταγμα θεσμοθετείται η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων ή φορέων ευρισκόμενων εκτός των ΗΠΑ, οι οποίοι εμπλέκονται σε «κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα μείζονος σημασίας». Το νέο πρόγραμμα κυρώσεων εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Οικονομικών, σε συνεργασία με το Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Εξωτερικών, ως προς την επιβολή κυρώσεων σε «κακόβουλους διαδικτυακούς φορείς, των οποίων οι πράξεις αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομική ευρωστία και σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών». Στις προβλεπόμενες ποινές περιλαμβάνεται το «πάγωμα» των ευρισκόμενων εντός των ΗΠΑ περιουσιακών στοιχείων των δραστών, η επιβολή περιορισμών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει τις διαδικτυακές επιθέσεις ως «ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα οικονομικής και εθνικής ασφάλειας» τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική.