ΗΠΑ: Δεκτό το αποδεικτικό υλικό από κάμερα, ακόμη και χωρίς δικαστική άδεια

0

Πιο συγκεκριμένα, η υπόθεση έφτασε ενώπιον της δικαιοσύνης όταν οι αστυνομικές αρχές του Wisconsin κατηγόρησαν τους Manuel Mendoza και Marco Magana για καλλιέργεια κάνναβης. Τα δύο πρόσωπα ήταν ύποπτα και η αστυνομία της περιοχής προκειμένου να συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό τοποθέτησε κάμερα, χωρίς να έχει λάβει δικαστικό ένταλμα, σε ανοικτή έκταση εντός του οικοπέδου, το οποίο ανήκε στους κατηγορούμενους.

Όταν οι δικαστικές αρχές έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, είχε ήδη αποκτηθεί υλικό που πράγματι ενοχοποιούσε τους δράστες. Στο πλαίσιο της δίκης που διεξάγεται, οι δύο κατηγορούμενοι κατέθεσαν αίτημα στο δικαστή να μη λάβει υπ’ όψη του τα στοιχεία που είχαν καταγραφεί πριν την έκδοση του εντάλματος έρευνας ενώ ο δικηγόρος τους υποστήριξε ότι η καταγραφή πράξεων με αυτό τον τρόπο παραβιάζει τον πυρήνα της ιδιωτικότητας.

Όμως, ο δικαστής William Griesbach απέρριψε το αίτημα συντασσόμενος με την πρόταση του Εισαγγελέα [PDF], William Callahan βάσει της οποίας δεν εμπίπτει στη στενή έννοια της ιδιοκτησίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα, η ευρύτερη έκταση πέραν της οικίας και του περιβόλου αυτής. Να σημειωθεί ότι οι Mendoza και Magana κατηγορούνται για την καλλιέργεια 1.000 φυτών κάνναβης και κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη και σε χρηματική ποινή άνω των 10εκ. δολαρίων.