ΗΠΑ: Δεύτερη ομολογία ενοχής σε άνευ προηγουμένου υπόθεση υποκλοπής

0

Δεύτερος φερόμενος ως χάκερ ομολόγησε την ενοχή του σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 25χρονος Κρίστοφερ Σκοτ από το Μαϊάμι παραδέχθηκε ότι ήταν μέλος της ομάδος που κατάφερε να διεισδύσει στα “όχι και τόσο ασφαλή” ασύρματα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών εννέα μεγάλων εταιρειών λιανικής πώλησης.

Το περασμένο έτος οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν στοιχεία από 45,7 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες εισβάλλοντας μόνο σε μία από τις εννέα εταιρείες, την TJX.

Ο Σκοτ ομολόγησε την ενοχή στην κατηγορία της υποκλοπής, της κλοπής προσωπικών δεδομένων και απάτης συσκευής πρόσβασης, στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με την εισαγγελία για να μειωθεί η ποινή του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP ο 20χρονος αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 22 χρόνια αλλά και πρόστιμο περίπου ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Προ εβδομάδων την ενοχή του παραδέχθηκε ο έτερος Αμερικανός της ομάδος των υπόπτων χάκερ, ο 23χρονος Ντέιμον Πάτρικ Τόι. Συνολικά οι ύποπτοι είναι τρεις Αμερικανοί και οκτώ άτομα από την Ουκρανία, την Εσθονία, τη Λευκορωσία και την Κίνα. Ο τρίτος Αμερικανός και οι οκτώ αλλοδαποί δεν παραδέχθηκαν την ενοχή τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι φερόμενοι ως δράστες χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές διείσδυσης για να παρακάμψουν τα στοιχεία ασφαλείας και να εγκαταστήσουν προγράμματα υποκλοπής. Κάποια από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πωλήθηκαν σε τρίτους.
Οι αρμόδιοι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δράστες εκμεταλλεύτηκαν τα κενά ασφαλείας στο ασύρματο δίκτυο Wi-Fi και μέσω αυτών των κενών κατάφεραν να μπουν στα δίκτυα των εταιρειών. Πιο πριν οι δράστες είχαν φροντίσει να αποθηκεύσουν τα δεδομένα σε σέρβερ στις ΗΠΑ και στην ανατολική Ευρώπη.

Σχόλια