ΗΠΑ: Διίστανται οι απόψεις για το σύστημα πατεντών

0

Ο αντιπρόεδρος και νομικός σύμβουλος της Intel, Μπρους Σίγουελ ζήτησε από το κογκρέσο να αναλάβει δραστικά μέτρα κατά των «κερδοσκόπων» που εκμεταλλεύονται τα λάθη στο υφιστάμενο σύστημα πατεντών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τους τελευταίους 21 μήνες η αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας κλήθηκε να υπερασπιστεί 193 αγωγές που κατατέθηκαν εις βάρος της για παραβίαση πατέντας. Το 70% των αγωγών προέρχονταν από «κερδοσκόπους που αγοράζουν πατέντες με μόνο να σκοπό να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από επιτυχημένες εταιρείες», όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Intel σε φόρουμ με θέμα την αναθεώρηση της νομοθεσίας που διέπει τις πατέντες.
Ο Μπρους Σίγουελ υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Για το ίδιο χρονικό διάστημα κατατέθηκαν 28 αγωγές για παραβίαση πατέντας και οι 24 εξ αυτών αφορούσαν αντιδικίες μεταξύ ανταγωνιστικών εταιρειών.
Σύμφωνα με τον Σίγουελ το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των πατεντών, το οποίο εκκρεμεί στην αμερικανική γερουσία, δε στρέφεται κατά των νόμιμων ευρεσιτεχνών.
Ωστόσο, ο Χανς Σάουερ νομικός σύμβουλος της Ένωσης Βιομηχάνων Βιοτεχνολογίας υποστηρίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο στρέφεται κατά της καινοτομίας. Η ψήφιση του νομοσχεδίου έχει καθυστερήσει στη γερουσία λόγω των ενστάσεων που έχουν προβάλει οι φαρμακοβιομηχανίες, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, εκπρόσωποι των ευρεσιτεχνών και ορισμένα συνδικάτα εργαζομένων.
Η μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη υπερψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, επιτρέπει στα δικαστήρια να αναθεωρήσουν την αξιολόγηση των αποζημιώσεων στις υποθέσεις παραβίασης πατέντας. Προς το παρόν τα δικαστήρια αξιολογούν τη συνολική αξία ενός προϊόντος ακόμα κι αν έχει παραβιαστεί η πατέντα ενός μέρους του προϊόντος. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιτρέπει στα δικαστήρια να βασίζουν το ποσό της αποζημίωσης βάσει της αξίας του προϊόντος του οποίου η πατέντα παραβιάστηκε.
«Όλες οι πατέντες δεν είναι ίδιες», είπε ο Σίγουελ και κατέληξε, «κάποιες είναι πιο σημαντικές από τις άλλες και κάποιες άλλες είναι λιγότερο σημαντικές».

Σχόλια