ΗΠΑ: Δικαστική αναγνώριση του Bitcoin

0

Έδαφος νομικής αναγνώρισης φαίνεται να κέρδισε το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, καθώς στα πλαίσια εξέτασης υπόθεσης απάτης με το σύστημα Ponzi, δικαστής έκρινε, ότι το Bitcoin συνιστά «πραγματικό χρήμα» και οι συναλλαγές που γίνονται με αυτό πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Στην εν λόγω υπόθεση, ο Trendon T. Shavers, κατηγορούμενος για οικονομική απάτη, μέσω του συστήματος Ponzi, ζήτησε την κήρυξη των κατηγοριών ως αβάσιμων, αμφισβητώντας τη συναλλακτική αξία του Bitcoin και ισχυριζόμενος, ότι πρόκειται για εικονικό νόμισμα. Υπενθυμίζεται, ότι ως «σύστημα Ponzi» θεωρείται οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Ο Shavers, υποσχόμενος υψηλούς τόκους στους επενδυτές του, χρησιμοποιούσε τα έσοδα από τους νέους επενδυτές για να πληρώνει τους παλαιότερους, στήνοντας ένα κλασσικό επενδυτικό σχήμα τύπου Ponzi και συγκεντρώνοντας 700.000 Bitcoins, κάτι που αντιστοιχεί σε 60 εκατομμύρια δολάρια περίπου.

Σύμφωνα με το δικαστή [PDF] Amos L. Mazzant, είναι ξεκάθαρο, ότι τo Bitcoin αποτελεί «κανονικό» χρήμα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο δικαστής, «Με το Bitcoin μπορεί κανείς να αγοράσει αγαθά και να πληρώσει υπηρεσίες. Ο μοναδικός περιορισμός που έχει ως νόμισμα, είναι ότι πρέπει να γίνεται αποδεκτό από τη χώρα στην οποία χρησιμοποιείται. Άλλωστε, μπορεί κανείς ν’ αλλάξει ψηφιακά χρήματα Bitcoin με εθνικά νομίσματα, ευρώ, δολάρια, γιεν κλπ. Ως εκ τούτου, πρόκειται για τύπο νομίσματος και όποιος επενδύει σε αυτό, θεωρείται ότι επενδύει σε κανονικά χρήματα».

Υπενθυμίζεται, ότι το Bitcoin έχει επικριθεί πολλές φορές για την αστάθειά του και για τους κινδύνους φοροδιαφυγής που ενέχει η χρήση του. Σε κάποιες χώρες μάλιστα έχει απαγορευτεί προσωρινά, έως ότου εναρμονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο με τις ιδιαίτερες συνθήκε.

 

Σχόλια