ΗΠΑ: Δικαστική διχογνωμία περί της νομικής προστασίας εφαρμογών λογισμικού

0

Διχασμένο εμφανίστηκε το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Αμερικής σε απόφασή του σχετικά με τις προϋποθέσεις προστασίας προγραμμάτων λογισμικού σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ευρεσιτεχνιών. Το Αμερικάνικο Εφετείο- το οποίο είναι αρμόδιο για όλες τις σχετικές με ζητήματα ευρεσιτεχνίας υποθέσεις- εξέδωσε, υπό την προεδρία του δικαστή Randall Rader, σχετική απόφαση έκτασης 135 σελίδων στην οποία περιλαμβάνονται πέντε διαφορετικές γνώμες και πρόσθετοι προβληματισμοί.

Ειδικότερα η υπόθεση αφορούσε τους ισχυρισμούς της Alice Corp. Περί παραβίασης της νομοθεσίας περί ευρεσιτεχνίας σχετικά με τις πλατφόρμες της ηλεκτρονικών συναλλαγών από την CLS Bank International. Παρότι η απόφαση υπήρξε εν τέλει αθωωτική για την CLS, υπήρξε πλήρης διχογνωμία κατά πόσο τα εν λόγω συστήματα πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας , με τους μισούς δικαστές να εκφράζουν πρόθεση επανεξέτασης της υπόθεσης.

Στα πλαίσια της ακροαματικής διαδικασίας, τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google Inc., η Facebook Inc., και η JP Morgan Chase & Co., υποστήριξαν σθεναρά την άποψη ότι οι νομικές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού ενός έργου ως ευρεσιτεχνίας είναι ιδιαιτέρως χαλαρές ενώ εταιρείες λογισμικού όπως η Microsoft και η Oracle προειδοποίησαν το δικαστήριο ότι η περιορισμένη προστασία των εφαρμογών λογισμικού, μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην εθνική οικονομία.

Σχόλια