ΗΠΑ: Δικαστική νίκη της Pandora Radio σε υπόθεση αδειών χρήσης τραγουδιών

0

Δικαστική νίκη σημείωσε η μεγαλύτερη υπηρεσία διαδικτυακού ραδιοφώνου των ΗΠΑ, Pandora Media, σε υπόθεση παραχώρησης αδειών χρήσης, αναπαραγωγής και μετάδοσης τραγουδιών από συνθέτες, στιχουργούς και διαχειριστές μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Πρόκειται για μια προσπάθεια των κολοσσών διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων από ηχογραφήματα και μουσικά έργα, Sony Corp’s EMI Music Publishing Ltd και Sony/ATV Music Publishing LLC, να περιορίσουν τον αριθμό των τραγουδιών, για τα οποία η Pandora είχε νόμιμη άδεια χρήσης. Ειδικότερα, οι διαχειρίστριες εταιρείες αποφάσισαν να υπαναχωρήσουν από μία σειρά συμβάσεων αδειοδότησης με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers), προκειμένου να διαπραγματευθούν την εκχώρηση αδειών απευθείας με τους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αναπροσαρμόζοντας έτσι τις σχετικές αμοιβές.

Το Δικαστήριο του Manhattan ωστόσο, δικαίωσε την Pandora, κρίνοντας, ότι η τρέχουσα πενταετής συμφωνία για άδειες χρήσης τραγουδιών της Pandora με την ASCAP, δεν μπορεί να επηρεαστεί από καμία υπαναχώρηση των ως άνω εταιριών, πριν τη λήξη ισχύος της. Όπως σημειώνει η δικαστής Denise Cote, «η τρέχουσα συμφωνία είναι ξεκάθαρη και βάσει αυτής, η ASCAP έχει υποχρέωση παραχώρησης άδειας χρήσης όλων των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στον κατάλογό της, τη στιγμή σύναψης της συμφωνίας (1η Ιανουαρίου 2011), έναντι της συμφωνηθείσας ‘’εύλογης αμοιβής’’».

Το δημοφιλές διαδικτυακό ραδιόφωνο χαιρέτισε την ως άνω απόφαση, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι θα τεθεί ένα τέλος στην προσπάθεια συγκεκριμένων μελών της ASCAP να αποσύρουν επιλεκτικά και αθέμιτα τους καταλόγους τους από την Pandora.
 

Σχόλια