ΗΠΑ: Δικαστικός περιορισμός στην έκδοση ενταλμάτων πρόσβασης σε emails

0

Υπέρ του περιορισμού έκδοσης ενταλμάτων πρόσβασης των αρμόδιων αρχών σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτυακές επικοινωνίες, ακόμη και σε περίπτωση ισχυρής υποψίας σχετικά με τη διάπραξη αδικημάτων, αποφάσισε δικαστήριο της πολιτείας του Kansas.

Η υπόθεση αφορά στο αίτημα των διωκτικών αρχών του Kansas για εντάλματα πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Verizon, καθώς και στα αρχεία «ύποπτων» λογαριασμών σε Google, Yahoo και Skype, στα πλαίσια διαλεύκανσης υπόθεσης κλοπής ηλεκτρονικού εξοπλισμού αξίας 5.000 δολαρίων, από την εταιρεία Sprint.

Παρότι οι αρχές είχαν βάσιμες υποψίες να πιστεύουν, ότι οι δράστες χρησιμοποιούσαν τους εν λόγω λογαριασμούς για να διευθετήσουν τη διακίνηση και τη μεταφορά των κλοπιμαίων από το Kansas στο New Jersey, ο δικαστής David J.Waxse έκρινε, ότι το εύρος των αιτημάτων προσκρούει στο δικαίωμα απορρήτου που προστατεύεται από την Τέταρτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος ( Fourth Amendement).

Ειδικότερα, σκοπός της Τροποποίησης είναι να εμποδίσει σχετικές έρευνες «γενικού περιεχομένου», απαιτώντας σαφή οριοθέτηση του πλαισίου της εκάστοτε έρευνας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικαστής Waxse, «εάν, για παράδειγμα, η αστυνομία έχει λόγους να ψάχνει μία κλεμμένη μηχανή του γκαζόν σ’ ένα γκαράζ, δε σημαίνει, ότι το σχετικό ένταλμα καλύπτει έρευνα και στο υπόλοιπο του σπιτιού».

Σύμφωνα με την απόφαση, στα σχετικά εντάλματα πρέπει να διαγράφονται σαφώς τα επιτρεπόμενα όρια παρακολούθησης των εκάστοτε επικοινωνιών, η οποία σε καμία πε

Σχόλια