ΗΠΑ: Δικαστήριο κρίνει ότι η κλοπή εμπορικών μυστικών δεν εμπίπτει στη νομοθεσία περί «χάκινγκ»

0

Αρνούμενο να ερμηνεύσει διασταλτικά τις συναφείς διατάξεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την απαγόρευση του «χακαρίσματος» (anti-hacking law), το 9ο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι δεν εμπίπτει στο εφαρμοστικό τους πεδίο η υποκλοπή εμπορικών μυστικών επιχείρησης από πρώην εργαζόμενο με την συνέργεια δύο άλλων εργαζομένων της εταιρείας.

Η υπόθεση αφορούσε τον David Nosal, πρώην εργαζόμενο της εταιρείας Korn/Ferry, ο οποίος έφυγε από την εταιρεία με σκοπό να ιδρύσει μία  ανταγωνιστική. Ο Nosal φέρεται ότι έπεισε δύο πρώην συναδέλφους του να μπουν σε εμπιστευτικά αρχεία της Korn/Ferry και να του αποκαλύψουν κρίσιμες πληροφορίες. Παρότι το δικαστήριο έκρινε βάσιμες τις κατηγορίες της κλοπής εμπορικών μυστικών και της απάτης θεώρησε κατά πλειοψηφία ότι δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία λόγω της παραβίασης της νομοθεσίας περί «χάκινγκ», διότι γι’ αυτό ο νόμος προϋποθέτει η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία να γίνεται χωρίς άδεια, αόριστη έννοια που ερμηνεύεται συσταλτικά. «Ειδάλλως, θα καταλήγαμε να ποινικοποιήσουμε κάθε συμπεριφορά δράστη που αξιοποιεί πληροφορίες τις οποίες παρεμπιπτόντως αποκτά μέσω υπολογιστή και θα μετατρέπαμε σε εγκληματίες μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων, που δεν θα είχαν ιδέα ότι θα διέπρατταν αδίκημα», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου.

Μειοψήφησαν πάντως δύο δικαστές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά του Nosal υπερέβη κατά πολύ τα όρια του νόμου και ότι η υποκλοπή εμπορικών μυστικών έγινε προς βλάβη των συμφερόντων του εργοδότη με τρόπο απατηλό και με τη συνεργασία νυν εργαζομένων της επιχείρησης.

Σχετικό έγγραφο

Σχόλια