ΗΠΑ: Δημοσιογραφικό απόρρητο και στο διαδίκτυο

0

Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεφάνθη ότι ο νόμος – ασπίδα, ο οποίος προστατεύει τις ανώνυμες πηγές των δημοσιογράφων μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί για την προστασία της ταυτότητας των ανώνυμων σχολιαστών στις ιστοσελίδες των εφημερίδων.

Ο δικαστής Τοντ Μπογκ ενέκρινε αίτημα της εφημερίδας The Billings Gazette για την ακύρωση κλήτευσης μαρτύρων από τους οποίους θα ζητούνταν πληροφορίες που ενδεχομένως να οδηγούσαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας ενός εκ των ανωνύμων σχολιαστών της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε από τον Ρας Ντότι υποψήφιο το 2004 για την Επιτροπή Κοινωνικών Υπηρεσιών, ο οποίος κατηγορεί το νικητή της εκλογικής διαδικασίας, Μπραντ Μολνάρ για συκοφαντική δυσφήμιση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο δικαστής έκρινε ότι ο Νόμος περί Προστασίας του Απορρήτου στα ΜΜΕ προστατεύει την εφημερίδα και την ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο και την απαλλάσσει από το να αναγκαστεί να παράσχει πληροφορίες στον Ρας Ντότι. Επίσης ο δικαστής έκρινε ότι οι πληροφορίες που ζητούσε ο ενάγων Ρας Ντότι από την εφημερίδα αναφέρονται σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν πολύ πριν από την προεκλογική εκστρατεία.

Σχόλια