ΗΠΑ: Διώξεις κατά Κινέζων αξιωματικών για ηλεκτρονική κατασκοπεία

0

Κατηγορίες κατά πέντε Κινέζων αξιωματικών του στρατού, για ηλεκτρονική κατασκοπεία κατά αμερικανικών εταιρειών, απήγγειλε η αμερικανική δικαιοσύνη.

Τις διώξεις ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ σε συνέντευξη τύπου. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές οι Κινέζοι αξιωματικοί συνεργάστηκαν για την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών από αμερικάνικες εταιρίες, προς όφελος κινεζικών ανταγωνιστικών εταιρειών.

«Πρόκειται για μια υπόθεση οικονομικής κατασκοπείας από μέλη του Κινεζικού στρατού, η οποία επιφέρει τις πρώτες διώξεις εναντίον κρατικών αξιωματούχων για τέτοιου είδους δραστηριότητα» δήλωσε ο κ. Χόλντερ.
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Το εύρος των εμπορικών απόρρητων πληροφοριών που εκλάπησαν στην υπόθεση αυτή είναι μεγάλο και επιβάλλει μια δυναμική απάντηση.
Η επιτυχία στην παγκόσμια αγορά πρέπει να βασίζεται μόνο στην δυνατότητα μιας επιχείρησης να καινοτομήσει και να ανταγωνιστεί, όχι στην ικανότητα μιας κυβέρνησης να κατασκοπεύει και να κλέβει επιχειρηματικά μυστικά».

Οι χάκερ φέρεται να έκλεψαν ορισμένες πληροφορίες για τα σχέδια πυρηνικού σταθμού καθώς και για το κόστος και άλλες πληροφορίες που αφορούν την τιμολόγηση μίας εταιρείας ηλιακών πάνελ.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων της κινεζικής κατασκοπείας περιλαμβάνονται η Westinghouse Electric, η Solar World, η United States Steel, η Alcoa και η Allegheny Technologies.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση αρνούμενη τις κατηγορίες και υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό κατηγορητήριο εναντίον πέντε κινέζων στρατιωτικών για κλοπή εμπορικών μυστικών είναι «κατασκευασμένο» και θα προκαλέσει «ζημιά στη σινοαμερικανική συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

«Η Κίνα είναι ένθερμος υπερασπιστής της ασφάλειας των δικτύων και η κινεζική κυβέρνηση, το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό, δεν έχουν εμπλακεί σε κλοπή εμπορικών μυστικών μέσω Διαδικτύου», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατηγορούν δημοσίως την Κίνα για κατασκοπεία μέσω διαδικτύου.