ΗΠΑ: Έφεση κατά απόφασης για ηλεκτρονική παρακολούθηση

0

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε έφεση κατά δικαστικής απόφασης, η οποία απαγορεύει στο κράτος να αποκτά πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αριθμός τηλεφώνου και οικονομικά αρχεία, χωρίς δικαστική έγκριση στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Ο επονομαζόμενος «Πατριωτικός Νόμος» – η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ την επομένη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου – απαλλάσσει τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ να ενημερώνουν τους πελάτες τους – Αμερικανοί και μη– από τυχόν αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Η Αμερικανική Ένωση για την προστασία των Πολιτικών Ελευθεριών ανακοίνωσε ότι ο μη κατονομαζόμενος ενάγων προσέφυγε το Σεπτέμβριο κατά της κυβέρνησης παραπονούμενος ότι ο «νόμος δίνει στην κυβέρνηση υπερβολική εξουσία. Επίσης κατήγγειλε ότι είναι υπερβολική η μυστικότητα γύρω από το νόμο.»

Ο μη κατονομαζόμενος ενάγων είναι ο πρόεδρος μιας μικρής παρόχου υπηρεσιών ίντερνετ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με εντολή φίμωσης πριν από τρία χρόνια.

Με την επονομαζόμενη «επιστολή εθνικής ασφάλειας» (NSL) νομιμοποιείται η πρόσβαση κυβερνητικών αξιωματούχων σε προσωπικά δεδομένα και η επιβολή εντολής φίμωσης στους αποδέκτες των επιστολών.

Το 2000 πριν από την ψήφιση του «Πατριωτικού Νόμου» η αμερικανική ηγεσία είχε αποστείλει 8.500 επιστολές. Το 2003 ο αριθμός των επιστολών έφτασε τις 39.000 και το 2004 τις 47.000.

Οι περισσότερες επιστολές ζητούσαν πρόσβαση σε λογαριασμούς τηλεφώνων και σε αρχεία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η κυβέρνηση ενημέρωσε για την άσκηση έφεσης με μια επιστολή, η οποία αποτελείτο από μία παράγραφο, προς το εφετείο.

Σχόλια