ΗΠΑ: Εκτός αγοράς από χθες οι επίμαχες εκδόσεις Word και Office

0

Σε ισχύ τέθηκε από χθες η απόφαση αμερικανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η Microsoft απαγορεύεται να διαθέτει στην αγορά ορισμένες εκδόσεις του προγράμματος επεξεργασίας κειμένου Word και της σουίτας εφαρμογών γραφείου Office, στην οποία περιλαμβάνεται και το Word.
Η δευτεροβάθμια αυτή καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε στον γίγαντα της πληροφορικής τον περασμένο Δεκέμβριο, ύστερα από αγωγή της εταιρίας λογισμικού i4i για παραβίαση κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας στο λογισμικό Word. Πρόκειται για πατέντα στη γλώσσα XML (Extensible Markup Language), η οποία επιτρέπει το άνοιγμα αρχείων με καταλήξεις .XML, .DOCX και .DOCM στις εκδόσεις Word 2003 και 2007. Η Microsoft κλήθηκε επίσης να καταβάλει στην i4i αποζημίωση ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως είχε δεσμευθεί, η εταιρία του Μπιλ Γκέιτς διαθέτει από χθες στις ΗΠΑ το Word και το Office χωρίς την επίμαχη πατέντα για τη γλώσσα XML. Το γεγονός ότι συμμορφώθηκε με την απόφαση δεν σημαίνει, ωστόσο, και ότι την αποδέχθηκε. Έτσι, την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε και νέα έφεση, ζητώντας να εκδικαστεί αυτή τη φορά η υπόθεση από 11μελές (έναντι 3μελούς) εφετείο.

Σχόλια