ΗΠΑ: Επιστολή βουλευτών στη Google για τη νέα πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων

0

Επιστολή έστειλαν την Παρασκευή οχτώ Αμερικανοί βουλευτές στον Πρόεδρο της Google, Larry Page, απευθύνοντας έντεκα ερωτήματα σχετικά με την επίδραση της νέας πολιτικής προστασίας της Google στα δικαιώματα των καταναλωτών. Το βασικό ερώτημα των βουλευτών είναι αν επιτρέπεται στους χρήστες να μην χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα, είτε σε όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας, είτε σε κάποια υπηρεσία μεμονωμένα.
Ο βουλευτής Edward Markey,  που είχε την πρωτοβουλία της κίνησης, τόνισε ότι η νέα πολιτική της Google ενδεχομένως παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας που πέτυχε τον περασμένο χρόνο η εταιρεία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

«Η νέα πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων της Google κανονικά θα έπρεπε να δίνει στους χρήστες το δικαίωμα να αυτοεξαιρούνται, αν δεν θέλουν να χρησιμοποιούν το YouTube ως YouTrack. Οι καταναλωτές –και όχι οι επιχειρήσεις- θα έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των προσωπικών τους πληροφοριών. Σκοπεύω να ρωτήσω συγκεκριμένα την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, κατά πόσον οι πρόσφατες αλλαγές της εταιρείας αντίκεινται στη μεταξύ τους συμφωνία”, σχολίασε ο Markey.

Η συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC) έγινε πέρυσι κατόπιν έρευνας της Επιτροπής σχετικά με την ελλιπέστατη προστασία προσωπικών δεδομένων στο κοινωνικό δίκτυο Buzz, το οποίο ανήκε στη Google. Η εταιρεία πέρυσι είχε εμπλακεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες σχετικά με τον τρόπο χειρισμού των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Τον Αύγουστο είχε συμφωνήσει με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταβάλει 500 εκατομμύρια δολάρια, επειδή επέτρεπε σε καναδικές φαρμακευτικές εταιρείες να διαφημίζονται στη μηχανή αναζήτησης με στόχο τους Αμερικανούς καταναλωτές. Από την άλλη, αντιμετωπίζει δίκες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό με αφορμή τη νομιμότητα της υπηρεσίας της Google Street View.

 

Σχόλια