ΗΠΑ: Επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό έγκλημα μετά την αυτοκτονία Schwarz

0

Να σημειωθεί ότι ο ισχύων νόμος βασίζεται σε νομοθετικό κείμενο του 1984 και πλέον το περιεχόμενό του δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Η πλειονότητα μάλιστα της αμερικανικής κοινής γνώμης ζητά άμεση αναθεώρηση της επίμαχης νομοθεσίας προκειμένου να συμβαδίζει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός προγραμματιστής και ακτιβιστής αντιμετώπιζε κατηγορίες για απάτη με χρήση υπολογιστή καθώς φερόταν να έχει «κατεβάσει» παράνομα από ιδιωτική βάση δεδομένων, στην οποία είχε αποκτήσει πρόσβαση μέσω του δικτύου του MIT εκατομμύρια ακαδημαϊκά άρθρα, τα οποία στη συνέχεια είχε διαθέσει σε ιστοσελίδες file-sharing.

Ο Εισαγγελέας, Cameron Ortiz, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση θεωρείται ότι έμεινε υπερβολικά προσκολλημένος στο γράμμα ενός απαρχαιωμένου νόμου καθώς, όπως είχε τονίσει ο ίδιος, σε περίπτωση απόδειξης των κατηγοριών, θα επέβαλε στον Swartz ποινή φυλάκισης περίπου 30 ετών και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο θα ξεπερνούσε το 1 εκ. δολάρια. Να υπογραμμιστεί ότι ο Swartz είχε δηλώσει, από την πλευρά του, ότι είχε λάβει κρατική χρηματοδότηση για την έρευνά του και συνεπώς, τα αποτελέσματα αυτής θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Σχόλια