ΗΠΑ: Έρευνα σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές ταξιδιωτών μόνο αν υπάρχουν εύλογες υπόνοιες για τέλεση αδικημάτων

0

Εφετείο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με απόφασή του, έκρινε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας θα υποχρεούνται να αποδεικνύουν την ύπαρξη εύλογων υπονοιών για διάπραξη αδικημάτων πριν διατάξουν τη διεξαγωγή εγκληματολογικής ανάλυσης των φορητών υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Δικαστή, Margaret McKeown, “Οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές περιέχουν πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των χρηστών, η οποία δεν μπορεί να παραβιάζεται επειδή το άτομο περνά τα σύνορα μιας χώρας”.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Δικαιοσύνης όταν το 2007, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε φορητό υπολογιστή ταξιδιώτη, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υλικού παιδικής πορνογραφίας. Ο νεαρός άνδρας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας να αναγνωριστεί ο παράνομος χαρακτήρας του σχετικού ελέγχου. Το Εφετείο έκρινε ότι εν προκειμένω, ο έλεγχος ήταν νόμιμος και δικαιολογημένος καθώς υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου λόγω προηγούμενων καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος του για σεξουαλικά αδικήματα και για παραβίαση προστατευμένων ηλεκτρονικών αρχείων.

Τέλος, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, μόνο σε παρόμοιες υποθέσεις μπορεί να γίνει ανεκτή η έρευνα φορητών συσκευών ταξιδιωτών. Παράλληλα δε, υπογραμμίστηκε ότι το 2010 η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union – ACLU) είχε αμφισβητήσει το δικαίωμα των κυβερνητικών αρχών να ελέγχουν τις ηλεκτρονικές συσκευές πολιτών που διασχίζουν τα σύνορα χωρίς την ύπαρξη εύλογων υπονοιών.

Σχόλια